Viktigt sköta om sina julblommor

Växter och blommor är ju något jag har som intresse. Några av mina favoritblommor är de som börjar dyka upp nu inför julen. Jag älskar att fylla mitt hem med fina blommor och arrangemang inför just julen. Det gäller bara att veta hur man ska ta hand om dem. Tänkte ge er lite tips och råd kring detta.

Julgrupper

Julgrupper kan man köpa färdiga eller göra själv. Ofta så har dessa många olika växter som alla har olika behov. Vattna inte igenom hela gruppen utan fördela vattnet efter respektive växts behov. Som ett exempel så behöver en hyacint i princip inget vatten, medan en julstjärna torkar ut snabbt. Vattna då närmast julstjärnan och inte alls i närheten av hyacinten.

En del av blommorna i julgruppen kan efter julen tas ur och sparas genom att plantera om den i egen kruka. Några utav de vanligaste sorterna som är väl värda att ta hand om är ormbunke, palm, prickblad, murgröna, och kalla.

Amaryllis

Amaryllis är en av de mest vackra blommorna för julen tycker jag. När blomstängeln kommer upp och visar sig, ser till att vara sparsam med vattnet, annars kan stjälken dra iväg i höjden. När du vattnar, akta löken, vattna på jorden eller på fatet. När en blomstjälk blommat över ska den klippas av nere vid löken då det lättare kan komma fler stänglar.

Löken kan sparas för att drivas i blom till nästa jul. En del lökar väljer också att blomma mitt på sommaren.

Begonia

Kring jul säljs en variant av begonia som kallas julbegonia. Om du vill ha en sådan ta då en som har många utslagna blommor, då har den lättare att fortsätta blomma hemma. Den vill stå soligt och svalt i ca 15–20 grader. Låt den torka upp mellan vattningarna och ge en svag näringslösning.

Hyacint

Hyacinter är inte bara vackra, de doftar så gott med tycker jag. De doftar olika mycket beroende på vilken färg du väljer. Du behöver knappt vattna dessa, men om krukan står mycket varmt så gör det sparsamt då och då.

Julros

Julrosen är hos en perenn som trivs bäst ute i kylan, men det går att njuta dess skönhet även inomhus om än bara en liten stund. Låt den stå så svalt och ljust som möjligt. Håll den lätt fuktig och låt den inte torka ut så klarar den sig till dess det är dags att plantera den ute.

Julstjärna

En av de mest vanliga blommorna för julen är julstjärnan, som finns i flera olika färger. Den föredrar en ljus placering men kan också stå en bit in i rummet, men vid ljusare placering håller den längre. Denna blomma kräver regelbunden vattning, men låt den torka upp mellan gångerna.

Den är känslig för drag och kyla vilket kan göra att den tappar blad. Låt den inte utsättas för temperaturer under 12 grader.

24 Nov 2020