Smarta hem är framtiden

I filmens värld har vi fått se smarta hem gestaltas på många olika sätt. Vem minns inte Jarvis i Tony Starks hem som hjälper honom med i princip allt från att ställa in rumstemperaturer till att släcka eld när Tonys experiment går fel? Eller panelen i Tillbaka till framtiden 2 där det var en utmaning att ens få igång ljuset i huset? 

Att science fiction och filmer om framtiden fått utvecklingen av smarta hem att gå framåt är ingen hemlighet, men det är kanske inte en robotarm med en brandsläckare vi tänker på då. Däremot klimatkontroll och belysning. Det är två saker man kan låta ett smart hem sköta åt en. 

Detta kan du förvänta dig av ett modernt smart hem

Även om det i princip går att koppla samman allt i ditt hem med en talande assistent som Google eller Siri eller liknande så är det främst med hjälp av tablets och smartphones vi sköter våra smarta hem. Appar som kopplas till motoriserade markiser, lampor som går att fjärrstyra och andra elektroniska apparater. 

Du kan från sängen sätta på kaffebryggaren, kolla kylen och ställa in rätt temperatur i köket. Förutsatt att du laddat din kaffebryggare på kvällen såklart. Om 50 år kommer smarta hem att vara lika naturligt som det är idag att använda en nyckel när man låser din dörr för att gå till jobbet. Om 50 år kommer dörren att låsas automatiskt, och ditt hem kommer troligen vara helt röststyrt. 

14 Nov 2022