Vad får jag göra själv med elen hemma?

Alla vet att elektricitet är livsfarligt. Det är också därför vi skyddar våra små barn genom att barnsäkra kontakterna. Men ändå finns det de som envisas med att koppla elen på egen hand hemma utan att ha koll på vad de gör. Men får man det? Här berättar vi vad du får och vad du inte får göra med elen hemma. 

Detta får du göra

Det som gäller är att du vet vad du gör. Du får byta ut säkringarna i proppskåpet och även byta ut befintliga elkontakter och strömbrytare mot samma typ som redan sitter där. Du får också göra egna skarvsladdar och byta ut lamphållare och sådana saker. Men bara om du gör det fackmannamässigt vilket innebär att om du inte har 100% koll på vad du pysslar med så måste du låta bli och istället vända dig exempelvis elektriker i Malmö som kan hjälpa dig med dina elinstallationer. 

Detta får du inte göra

Följande saker får du inte göra om du själv inte är behörig elektriker:

  • Fasta elinstallationer
  • Byta ojordade kontakter mot jordade
  • Gräva ner elkabel
  • Installera utomhusbelysning
  • Installera 230 volt golvvärme

Om något av dessa, eller andra saker som är förbjudna enligt elsäkerhetsverket, ska göras så måste du vända dig till en elinstallatör som har rätt behörighet. Då vet du att det blir rätt utfört och riskerar inte att ha ihjäl dig själv eller någon annan. 

15 Apr 2022