Att välja rätt sorts webbhotell

Om du vill ha en hemsida och att den ska synas på nätet, då behöver du även ett webbhotell samt en egen domän. Idag finns det grymt många alternativ inom webbhotell och de skiljer sig åt i funktioner, utrymmen och vad de kostar så klart. 

Om man ska förklara på ett enkelt sätt vad ett webbhotell är, så kan man säga att det är som en slags dator som alltid har uppkoppling till internet. Den står hos det företag som äger den. Du slipper ha en egen dator hemma som server. 

En dator som kör en webbserverprogramvara kallas för webbserver. De webbsidor som idag finns på nätet, de hämtas från sådana datorer. 

Webbhotell är ett utrymme på nätet som lagrar din hemsida och gör att den är synlig för andra. Ofta är det ett företag som har flera olika servrar som hyr ut dem till dig och andra. 

För att kunna synas online så krävs även ett domännamn där du kan publicera din sida. Domännamnet är ett unikt namn på en eller flera internetanslutna datorer. Ibland ingår ett domännamn utan extra kostnad det första året hos vissa företag om du hyr webbhotell av dem. 

Domännman

Ett domännamn är ett unikt namn på en eller flera internetanslutna datorer. Ett exempel på domännamn är www.enbrahemsida.se. Ett domännamn består av flera olika delar och dessa olika delar är separerade med punkter. I exemplet vi nyss skrev så är http://www.enbrahemsida.se huvuddomän, medan den sista delen efter punkten kallas toppdomän. Det finns många olika typer av toppdomäner. Det finns landsbundna toppdomäner så väl som det finns generiska toppdomäner.

Dessa är landsbundna toppdomäner:

 • .SE – Sverige
 • .CO.UK
 • .EU
 • .US

Generiska toppdomäner:

 • .COM
 • .NET
 • .ORG.

Hur ska du välja webbhotell?

Även om priset är viktig för många så är det en del saker du bör kolla upp. En mycket viktig del är hur tillförlitlig den är. Det kallas även för upptid. Det innebär den tid som tjänsten är åtkkomlig och det under en viss tid. Dock är det vanligt att de flesta svenska webbhotell har en upptid på 99%. 

Du bör även kolla utrymme. Mycket handlar om vad som ska finnas på din sida. Om du bara ska ha ren text, så behövs inte så mycket utrymme. Men du som vill ha bilder och kanske även videoklipp, du bör har rätt gott om utrymme.

Trafikmängden är även en annan sak som är mycket viktig. Om du har mycket trafik är det bra att ha ett webbhotell som tillåter det.

Fler saker att tänka på:

 • Responstid
 • Transaktionstid
 • Driftsäkerhet
 • Support
 • Programvara

Responstid är den tid det tar för besökaren att nå servern. Transaktionshastighet är den tid det tar att ladda ner sidan i sin webbläsare. De flesta besökare vill inte ha en långsam webbsida, så det gäller att du väljer ett webbhotell som är snabb då det gäller responstid och transaktionshastighet.

Driftsäkerhet är särskilt viktigt om det är så att du tänkt dig ha en webbutik. Du vill inte att det ska bli error titt som tätt.

Support är viktigt att det finns hos det företag du hyr webhotellet av, gärna via flera instanser, som mail, chatt, telefon med mera.

En annan viktig sak att tänka på när du ska välja webbhotell är att välja ett som stöder den programvara du arbetar med. Bland programvaror som är vanliga att man använder finns WordPress, MySQL och Joomla. Om inte webbhotellet stöder detta så kommer inte din sida att fungera.

20 Jun 2020